Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.” - Efesierbrevet 4:29

Varje dag har vi något som kallas för Gemensam Andakt, med andra ord GA, som två av eleverna får hålla i. Då kan man läsa ett bibelord, ge sitt vittnesbörd, hålla i lovsång eller något annat, det är rätt öppet. På en av dessa GA fick vi i uppgift att ta lappar som var formade som hjärtan, sätta en på vår rygg och sedan gå runt och skriva på vandras lappar. Man såg inte vad andra skrev då den satt på ryggen utan man såg först efteråt vad som står på lappen, utan att veta vem som skrivit vad. Man kunde skriva snäll, omtänksam, vacker, söt, ödmjuk, stark, förebild osv. Alla möjliga ord som bygger upp personen. För det är just vad ord ska göra – bygga upp en person och vara till välsignelse för den personen.

I det samhälle som vi lever i idag så är det snarare tvärtom. 60 000 ungdomar och barn mobbas varje dag i skolan. Det kan vara genom ord eller fysik. Men det kan sträcka sig ännu längre. Vi har ju datorer, paddor och mobiler. Både i skolan och i hemmet är människor utsatta för mobbing. Och det sker genom ord. Det är ord som mobbaren använder för att bryta ner en person, få den att må dåligt vänner, bli ledsen, känns sig värdelös osv. Ord som ska bygga upp bryter istället ner.

Ord har en sådan otrolig makt. Det är ett vapen som varje människa har tillgång till och som ingen kan ta ifrån en. Det är så många som använder orden fel. Ord ska bygga upp människor inte bryta ner. Ord ska stå på hjärtformade-lappar som utstrålar kärlek, inte skrikas ut i korridoren eller läsas på en mobil. Ord ska vara små post-it-lappar med vänliga hälsningar och inte elaka ord på Facebook. Ord ska användas på rätt sätt. Skriva ”omtänksam” istället för ”dum i huvudet”, ”vacker” istället för ”ful”. Bygga upp istället för att bryta ner.

Gud vill att vi ska tala ord som är goda och bli till välsignelse och glädje för andra. Han vill inte att vi ska tala ont om någon. Nej, tvärtom, Han vill att vi ska tala kärlek till varandra, bygga upp varandra. Sprida det goda, Hans kärlek. Så låt varje ord du talar vara gott och till välsignelse och glädje för andra. Skriv uppbyggande ord, som kommer från ditt hjärta, på en hjärtformad lapp och ge till en vän. 

efesierbrevet, hjärta, ord,